blog zoneterapi til hunde bog vivian birlie blog

 

vivian birlie bog zoneterapi til hunde

Vivian Birlie er akupunktør og zoneterapeut og har siden 1997 behandlet både mennesker og hunde.

Som mangeårig underviser har hun forfattet en del undervisningsmateriale og dette sammen med erfaring fra sit arbejde gennem 16 år i Danmarks Radio med journalistik, teknik og web har muliggjort Vivians nye bog ”Zoneterapi og akupressur til hunde”. Bogen udkom i august 2016 og den engelske udgave ”Dog reflexology and acupressure” udkom i januar 2017.

Vivian underviser i Sano Canis Institut, der som landets eneste tilbyder en 1-årig uddannelse til hundezoneterapeut.

zoneterapi til hunde vivian birlie blog brevkasseVelkommen til min blog, hvor du kan finde svar på en række spørgsmål, der omhandler hunde. Mine svar og tanker er baseret på min nye bog "Zoneterapi og akupressur til hunde". Den danner baggrund for den helt nye uddannelse som hunde-zoneterapeut, man kan tage på mit institut Sano Canis (Den sunde hund). Jeg vil forsøge at svare på de mest almindelige spørgsmål, jeg oplever i min hverdag i arbejdet med hunde og på de lidt mere avancerede og specialiserede spørgsmål.

Har du spørgsmål du godt kunne tænkte dig svar på, så send mig gerne en mail på:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Se også mine besvarelser her og find frem til det svar der forhåbentlig kan hjælpe dig:

- NY BOG: Tryg og tilfreds
- Boost hundens mave i juletiden

- Hunden gør
- Allergi hos katte og hunde
- Min hund halter
- Indlæring hos hund
- Zoneterapi for frygt og angst hos hund
Min hund har tilstoppede analkirtler
- Hvilken hund passer til mig?
Min hund kan ikke være alene hjemme - Hjælp
Hvordan hjælper jeg min hund at være alene hjemme

mellemrum blog vivian zoneterapi til hundeNY BOG: Tryg og tilfreds (14. Dec 2017)

Nu kan du forudbestille min nye bog, Tryg og tilfreds, der udkommer på Gyldendal d. 15 januar. Ønsk dig den som forsinket julegave eller glæd en ven med den. Den fås hos alle boghandlere, men ønsker du et signeret eksemplar, så skriv til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Gyldendal skriver om min bog: TRYG & TILFREDS beskriver, hvordan du med blide tryk i punkter fra zoneterapi og akupressur selv kan hjælpe din hund, når den har smerter, ubehag og problemer – inklusive adfærdsproblemer. Bogen er rigt illustreret med angivelse af punkternes beliggenhed og en let tilgængelig og overskuelig tekst understøtter billederne. Der nævnes for eksempel punkter for allergi, rygproblemer, frygt og aggression og bogen kommer rundt om alle de almindelige sygdomme, ubalancer og gener. Sunde og raske hunde kan også have glæde af bogen. Et punktsystem viser dig, hvordan du kan bevare hundens velvære og gode helbred ved at stimulere dens nervesystem, immunsystem og energiflow.

Vejledende udsalgspris: 199,95 + evt. fragt


forside Tryg og tilfreds 1mellemrum blog vivian zoneterapi til hundeBoost hundens mave her i juletiden (06. Dec 2017)

Mange hundeejere giver i misforstået godhed deres hunde lækkerier her i juletiden; flæskesvær, andefedt, lækker brun sovs, smørbagte julegodter og andet i samme kategori. Det kan resultere i en ordentlig gang betændelse i hundens bugspytkirtel og går det helt galt kan hunden faktisk dø af det. Det kaldes pankreatitis og især ved højtiderne rammes hundene af denne alvorlige sygdom. ”den skal også mærke det er jul” lyder det i den gamle julesang:

Sikken voldsom trængsel og alarm – ja, men ikke med ovennævnte godter. Der findes mange gode tilbud til hunden: gevir, som de fleste nyder at tygge i og som indeholder gode mineraler. Også tørret kød som fx and og fisk er et hit hos hundene.

Jeg viser dig lige et par punkter, du kan bruge til at booste din hunds mave og bugspytkirtel her i juledagene. Massér i cirkulerende bevægelser rundt i zonerne på begge bagpoter gerne 1-2 minutter på hver pote 1-2 gange dagligt.


Resized 20171205 202202 1740 2
Venstre bagpote


Resized 20171205 202228 3734 2Højre bagpote

mellemrum blog vivian zoneterapi til hundeHunden gør (28. Nov 2017)

Har du problemer med at din hund gør, så prøv at massere eller trykke på de her punkter, som jeg guider dig igennem på videoen. Der kan være mange forskellige årsager til, at hunden gør og de punkter, jeg viser dig behandler nogle af årsagerne.

Er du mere nysgerrig og vil have uddybet din viden efter du har set videoen, så tjek uddannelsen til hunde-zoneterapeut

 

mellemrum blog vivian zoneterapi til hunde
Allergi hos katte og hunde - zoneterapi behandling (24. Aug 2017)

Her er Sofus på 5 år. I 3 år har han lidt af allergi. For 2 måneder siden var Sofus så plaget af allergi, at hans pels var i totter, og han havde mange røde plamager på ryggen. De kom af, at han bed og kradsede sig til blods fordi han havde så meget kløe. Det påvirkede også hans adfærd. Han ville ikke længere kløes og nusses. Sofus er blevet sensibiliseret (vaccineret) mod allergien igennem et halvt år hos dyrlægen uden det hjalp.

Han har fået binyrebarkhormon (Medrol), der hjalp ham, men også gjorde at han tabte sig, blev voldsomt tørstig og tabte muskelfylde. Så han stoppede med det igen.

Jeg har givet ham 3 professionelle behandlinger fra 1. juni 2017 og hans ejer har givet ham hjemmebehandling mellem mine behandlinger. I dag er Sofus en helt anden kat. Han kløer sig stort set ikke mere og pelsen er så fin. Han er blevet kælesyg og legesyg igen.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 - Min hund halter
Jeg har fået et spørgsmål fra Signe Krestine Rasmussen, der har en hund på 1 1/2 år, der er begyndt at halte igen. Han har fået røntgenfotograferet sine ben, og det så fint ud bortset fra noget brusk på det ene forben. Kan man gøre noget ved det?

     almabrusk                                                               

I kinesisk medicin er lidelser med brusk et energitisk problem i Nyrerne. Derfor vil jeg anbefale, at Signe masserer og cirkulerer ca. 5 minutter på hver bagpote i det område, jeg har vist 
på billedet. Gør gerne området lidt større, så man er sikker på at få det hele med - måske er det nok, men en professionel hunde zoneterapeut vil lave en hollistisk behandling, hvor hele hundens system behandles og dermed sikres sandsynligheden for et rigtig godt resultat.
Vær opmærksom på at hunde, som halter kan have lungeorm, så få den tjekket for det. Husk også at en del hunde er falsk negative, og derfor må testes 2-3 gange. Hør din dyrlæge.
Vil du gerne arbejde med hunde og zoneterapi, så tjek uddannelsen til hundezoneterapeut.

 

mellemrum blog vivian zoneterapi til hunde

    Indlæring hos hund 

Har du problemer med at få din hund til at lære øvelser, og er din hund ukoncentreret?

1Foibosindlaring Det kan skyldes flere forskellige faktorer som fx tålmodighed, kommunikationen og samarbejdet med din hund, men også  hvis din hund ikke har været vant til at træne og pludselig skal i gang med det. Det svarer til, at du ikke har siddet på skolebænken i flere år og pludselig skal igang igen med ny skolegang. Det kræver koncentration og evnen til at indlære.
En måde at styrke hundens evne til at indlære og koncentrere sig er at massere/trykke på punkter, som netop stimulerer indlæringen. Jeg har på billedet vist et af de punkter, der kan bruges. Du kan cirkulere eller trykke i punktet et minuts tid flere gange dagligt. Hårdheden af dit tryk skal tilpasses, så det ikke er ubehageligt og gør ondt. Hvis du er i tvivl, så tryk ikke så hårdt men til gengæld 2-3 minutter.
Hvis du vil lære mere om at hjælpe hunde på en hel naturlig måde, så læs her om uddannelsen til hunde zoneterapeutThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zoneterapi for frygt og angst hos hund
Zoneterapi hjælper på allergi hos katte og hunde.
Jack er en lille gadehund fra Bosnien. En af hans udfordringer var, at han var bange for at gå tur i mørket. Han blev ved med at kigge sig tilbage over skulderen og ville bare hjem. Mødte han andre hunde, blev han yderligere bange og knurrede ad dem. Han havde ingen glæde ved sine lufteture, når først mørket havde lagt sig. 
Jacks "mor" Sonja bestemte sig for at prøve zoneterapi til Jack. 
Første gang fik han en lang behandling på ca. en halv time og derpå instruerede jeg Sonja i, hvor hun selv skulle trykke på Jack. Det var et lille 5-minutters program, hun gerne skulle give ham hver dag indtil jeg kom igen.
Sonja var flittig og da jeg kom for at give Jack zoneterapi anden gang, var hans lufteture i mørket allerede blevet meget bedre. I dag, efter 3 behandlinger af mig og Sonjas 5-minutters program, har Jack ikke længere problemer med at gå tur, når det er mørkt. Her ser I en video fra den anden gang, jeg gav Jack behandling.

Klik her for at se videoen med Jack

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Min hund har tilstoppede analkirtler (10. april 2017)

Hunden har to analsække, også kaldet analkirtler, duftkirtler. Det er hundens "duft-fingeraftryk", som er med til at identificere hunden ved afmærkning af territoriet. De er placeret under huden på hver sin side af endetarmsåbningen ved anus. Hver analsæk består af et kirtelhulrum, der har en udførselsgang til slimhinden i endetarmsåbningen. Størrelsen af hulrummet kan variere fra størrelsen på en ært til størrelsen på en hasselnød.

Analsækken producerer et sekret med en stærk karakteristisk lugt, der har et territorialt formål. I min research er jeg stødt på dyrlæger, der mener, at analkirtlerne også hjælper hunden af med toxiner.  Under normale forhold klemmes sekretet ud i små mængder, når hunden har afføring. Sekretet er normalt tyndt og lyst gulbrunt. 

Visse hunde har forøget risiko for at få stoppede analkirtler. Dette problem kan bl.a. skyldes overvægt eller for lidt motion. Problemet kan også ses efter en periode med blød afføring. I begge tilfælde tømmes analkirtlerne ikke så hyppigt som de burde, så sekretet ophobes og kan blive så tørt, at tømningen yderligere besværliggøres. 

En bestemt hudlidelse (seborrhea) menes også at give øget risiko for analsækbetændelse, ligesom forstyrrelser i immunforsvaret kan være årsag til lidelsen. 

Hvis hunden har stoppede analkirtler, vil den forsøge at tømme dem fx ved at kurre bagdelen mod jorden, eller bide eller slikke sig omkring endetarmsåbningen. Der kan nemlig gå betændelse i stoppede analkirtler, så de kan blive hævede og ømme, og analkirtelsekretet vil blive puslignende. Derfor må hunden ikke gå for længe førend den skal til dyrlægen.

Du kan læse meget mere om zoner på hundene i min nye undervisningsbog: http://sanocanis.dk/index.php/boger     
                       

     Zonen for analkirtlerne.                     analkirtler  

På billedet viser jeg på min dansk-svenske gårdhund, det område, du kan massere på bagpoten. Det er nemlig zonen for analkirtlerne og husk både venstre og højre bagpote. 
Du kan cirkulere og pumpe i zonen et par minutter eller 5. Tryk ikke for hårdt, da din hund ellers ikke vil ligge stille. Masser gerne flere gange i døgnet. 

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Hvilken hund passer til mig? (10. marts 2017)

 • Der er alt for mange hunde, der aflives hvert år, fordi hundeejeren ikke har sat sig ind i de behov og krav, der er særlige for netop den race, han/hun har valgt. Har man valgt en aktiv og intelligent hunderace fx en bordercollie, og man selv er til at flyde i sofaen og bare nusse hunden, er det et forkert match. Man ender op med en meget frustreret og ”umulig” hund, der ”ikke kan opføre sig ordentlig”. Alle bliver frustrerede og i sidste ende er det hunden, der betaler prisen fordi hundeejeren ikke er i stand til at honorere hundens behov og krav. Faktisk aflives mere end hver femte hund på grund af adfærdsproblemer. Det svarer til ca. 12.000 hunde eller 1/3 af alle de ca. 50.000 aflivninger, der sker hvert år.  

  Derfor er det så vigtigt, at den vordende hundeejer gør et ordentlig stykke forarbejde, så de urimelige aflivninger stopper! 

  Hvis du skal have hund, er det vigtigt at du tænker over følgende punkter:

  • Race, køn, størrelse og sexuelle status, da disse faktorer siger noget om sandsynligheden for, at hunden får adfærdsproblemer. Hanhunde, store hunde og ikke-kastrerede hunde er i risikogruppen. Så er du førstegangs-hundeejer skulle du måske vælge en lille eller mellemstor hunhund.

   

  almaspil

  Har du forelsket dig i en bestemt race, så tjek dens behov mht. motion, intellektuel stimulering, lydighedstræning, agility, dogdancing, rally, jagt m.m. og tænk over om det passer til dig. 

  Har du tiden, fysikken  og lysten til at kunne imødekomme netop denne races særlige behov?

  Aktivér din hund gennem fx agility, rally, dogdancing, sporarbejde, tricksindlæring osv. Her ser I min Alma, en gadehund fra Bosnien, som jeg adopterede for 2 år siden. En skøn hund med et fantastisk sind. Hun elsker at bruge sin hjerne, og her i dette spil skal hun fjerne klodserne med munden eller poterne for at få fat i godbidderne  nedenunder.

    
 • Socialiser hunden fra helt lille hvalp både blandt mennesker, voksne som børn samt andre dyr og især hunde
 • Lufteture morgen, eftermiddag og aften. Hunden har 70-220 millioner lugteceller, hvor mennesket kun har 5-20 millioner lugteceller. Når hunden bruger denne højt udviklede sans ved at snuse på lufteturene, er det som når vi læser avisen. Hunden bliver stimuleret og træt på en god måde
 • Lydighedstræning – både separationsangst og opmærksomhedskrævende hunde afhjælpes i takt med at lydighedstræningen intensiveres. Hunde som ikke gennemgår lydighedstræning er mere ulydige mod deres ejere
 • Giv hunden mad efter du selv har spist, da der ellers er en tendens til aggressiv adfærd både mod ejeren og andre hunde i familien
 • Sover en hund i soveværelset, er der en risiko for at hunden begynder at udvise social dominans gennem adgang til vigtige ressourcer såsom de bedste soverum. Desuden øges risikoen for generel dårlig opførsel 
 • Hvis der kommer en baby ind i familien, er det vigtigt at hunden får ekstra opmærksomhed og socialiseres indgående med baby. Ros hunden ved siden af babyen og giv lækre godbidder. Leg med hunden ved siden af babyen, så hunden oplever, at det at positivt, når baby er tilstede

Lær mere om hunde på min uddannelse: http://sanocanis.dk/index.php/uddannelse 

 
mellemrum blog vivian zoneterapi til hunde

Min hund kan ikke være alene hjemme - hjælp! (22. februar 2017)

Det er enhver hundeejers mareridt: at komme hjem og se, at hunden har bidt og flået tøj, sko, møbler osv. i stykker. 

Der er to aspekter i "hunden alene hjemme situationen":

 1.  Hunden (oftest hvalpen) har endnu ikke prøvet at være alene hjemme, og dermed kan du nå at forebygge problemet
 2. Problemet eksisterer allerede

Det første punkt skriver jeg om næste gang. Det handler om, hvad du selv kan gøre for at undgå at problemet opstår.

Der er ofte separationsangst forbundet med "alene hjemme" problemet. Hunden er ganske enkelt bange for at være alene hjemme og ødelægger ting, evt. tisser og har afføring indenfor, hyler eller gøer

I kinesisk medicin arbejder man med sammenhængen mellem organer og følelser. Denne viden kan man udnytte i forbindelse med, at hunden har angst. Når man behandler med zoneterapi, akupressur eller akupunktur kan man målrettet arbejde på de organer (zoner og punkter), der har med angst at gøre. Giv din hund chancen for på naturlig måde at komme problemet til livs: en professionel zoneterapibehandling, hvor du efter behandlingen selv instrueres i at massere de relevante zoner på din hund ud fra det udleverede materiale.

Lær mere om zoneterapi behandlinger på hunde: http://sanocanis.dk/index.php/behandling

Hunde elsker at få zoneterapi, og det er en super god måde at have kontakt med sin hund på. Se bare her:

f5 behandling v01

Har du hørt om den amerikanske professor, Gregory Berns, der arbejder med at scanne og analysere menneskers hjerner? 

Han er selv meget vild med hunde og har lavet nogle altafgørende forsøg, hvor han har scannet hjerner på hunde, mens de blev udsat for forskellige påvirkninger. Han gjorde den fantastiske opdagelse, at de områder der blev aktive i hundehjernen ved forskellige følelser som fx glæde, er præcis de samme områder i menneskehjernen. Hermed har han bevist, hvad de fleste hundeejere altid har fornemmet: hunde har følelser!

Vil du læse bogen, så hedder den: How dogs love us!


mellemrum blog vivian zoneterapi til hunde
Hvordan lærer min hund at være alene hjemme
(13. marts 2017)

Hunden er et flokdyr, og det er ikke naturligt for den at være alene. Derfor er det noget, den skal lære.

Det er en rigtig god ide at sørge for, at der er nogen hjemme hos hunden de første 14 dage efter, at den er kommet til hjemmet. De første 3-5 dage bør der være nogen hos hunden hele tiden – også selv om der er en eller flere andre hunde i hjemmet. Herefter begynder træningen med at kunne være alene hjemme. Det er ligesom, når et barn skal køres ind i vuggestuen.

Dag 6: Start med at gå ud af døren, stil dig et sted, hvor hunden ikke kan se dig og bliv der ca. 1 minut. Gå ind i huset igen. Hunden vil sikkert komme dig løbende i møde, men ignorer den til den er faldet til ro og hils derefter roligt på hunden. Det er vigtigt ikke at gøre et stort nummer ud af, at man går ud ad døren og kommer tilbage.

Gentag øvelsen et par gange til i løbet af dagen. Sæt evt. et kamera op, så du kan se, hvad hunden laver, når den er alene. Kan hunden klare at færdes i hele huset uden problemer, kan den få lov til det. Ellers kan man afgrænse til et par rum og så henover tid forøge hundens territorium i huset.

Dag 7-10: I de efterfølgende dage øges tiden til henholdsvis 5 minutter 3-5 gange dagligt første dag, 15 minutter 3-5 gange dagligt anden og tredje dag. Går det fint, kan du prøve at lade hunden være alene ½ time et par gange i løbet af fjerde dagen.

Dag 11 og 12: Prøv at forlade hunden 1 time bare en enkelt gang i løbet af dagen.

Dag 13 og 14: Prøv at lade hunden være alene et par timer en enkelt gang i løbet af dagen.

I indkøringsdagene er det også vigtigt, at man nogle gange prøver at lade hunden være alene hjemme, mens det er mørkt, så man ikke får problemer med det senere.

Når de 14 dage er gået og hunden skal til for alvor at være alene, er det en god ide, at man har planlagt det sådan, at den ene møder tidligt og kan komme tidligt hjem til hunden, mens den anden møder senere. Det gør, at hunden ikke får et chok ved pludselig at skulle være alene hjemme i mange timer.

Tips:

 • Det er vigtigt at indkøringen foregår i hundens tempo. Det betyder, at hvis hunden hyler og tisser eller har andre problemer, skal man ikke forøge tiden, den er alene, men gå lidt ned i tid. Hunden må gerne starte med at hyle, men skal stoppe med det efter 2-5 minutter. Ellers gå tilbage til 1 minut
 • Det kan for nogle hunde være en stor hjælp og give tryghed, hvis hunden har sit eget bur med tæppe hen over siderne, så det fungerer som en hule. Hvis hunden bliver utryg, kan den finde ro her
 • Hvis du gerne vil have hund trods du er væk mange timer i løbet af en dag, kan du alligevel tilbyde din hund en fornuftig hverdag. Du kan nemlig benytte dig af en af de mange hundelufter services. Du kan fx få hentet din hund om formiddagen, hvor den luftes og leger sammen med de andre hunde, der er tilknyttet ordningen
 • Indkøringen kan gøres lettere, hvis hunden får zoneterapi. Det gør den mere rolig og velafbalanceret og dermed bedre i stand til at kunne klare de nye udfordringer. Læs mere om zoneterapi og hunde på www.sanocanis.dk 

Hvis nu alligevel, min hund har problemer:

Der er delte meninger om, hvorvidt problemet er der, fordi hunden er HELT alene. Nogle mener (mig selv inkluderet), at er der en anden hund i hjemmet, opstår problemet ikke. Nu skal man jo ikke bare anskaffe sig en hund nummer to for at løse problemet, for det er ikke sikkert, at det hjælper. I stedet kan man forsøge sig med at låne en hund, som ens hund kommer godt ud af det med. Lad dem være alene hjemme sammen i 1-2 uger. Forsvinder din hunds problem så, ja så ligger løsningen jo lige for.

Bonus info: I Sverige er der en lov, om at hunde ikke må være alene hjemme mere end 5 timer. Det kan nok være svært, hvis man har et arbejdsliv. Derfor har svenskerne oprettet hunde børnehaver, hvor hundene afleveres om morgenen, bliver passet der og afhentes igen om eftermiddagen.

·        Omkring anus sidder der to lukkemuskler; den ene er autonomt styret, mens den anden er viljestyret.
Hunden har to analsække, også kaldet analkirtler, duftkirtler. Det er hundens "duft-fingeraftryk", som er med til at identificere hunden ved afmærkning af territoriet. De er placeret under huden på hver sin side af endetarmsåbningen. Hver analsæk består af et kirtelhulrum, der har en udførselsgang til slimhinden i endetarmsåbningen. Størrelsen af hulrummet kan variere fra størrelsen på en ært til størrelsen på en hasselnød.
Analsækken producerer et sekret med en stærk karakteristisk lugt, der har et territorialt formål. Der er tillige en opfattelse af, at analkirtlerne også hjælper hunden af med toxiner.  Under normale forhold klemmes sekretet ud i små mængder, når hunden har afføring. Sekretet er normalt tyndt og lyst gulbrunt.

Visse hunde har forøget risiko for at få stoppede analkirtler. Dette problem kan bl.a. skyldes overvægt eller for lidt motion. Problemet kan også ses efter en periode med blød afføring. I begge tilfælde tømmes analkirtlerne ikke så hyppigt som de burde, så sekretet ophobes og kan blive så tørt, at tømningen yderligere besværliggøres.
En bestemt hudlidelse (seborrhea) menes også at give øget risiko for analsækbetændelse, ligesom forstyrrelser i immunforsvaret kan være årsag til lidelsen.
Hvis hunden har stoppede analkirtler, vil den forsøge at tømme dem fx ved at kurre bagdelen mod jorden, eller bide eller slikke sig omkring endetarmsåbningen. Det er vigtigt at hjælpe hunden til dyrlæge, før det ender i en betændelsestilstand. Der kan nemlig gå betændelse i stoppede analkirtler, så de kan blive hævede og ømme, og analkirtelsekretet vil blive puslignende