Min hund har gigt – reddet fra amputation

Min hund har gigt – Sallys historie

Zoneterapi reddede Sallys ben fra amputation

Da jeg (Vivian Birlie) for 6 år siden fik Sally, en blanding, blev hun skønnet til at være ca. 2 år. Jeg kendte intet til hendes baggrund, men jeg bemærkede dengang godt, at hun trak lidt på det ene bagben. Men hun var en glad hund, der altid var med på lange vandreture op til 6 timer uden, at det gav hende problemer. Selvfølgelig ville jeg gerne kende årsagen til Sallys gang, så jeg fik hende røntgenfotograferet. Røntgenbilledet viste, at det venstre ben var 7 cm. kortere, da der havde været et brud i lårbenet, der var vokset helt forkert sammen.

Min hund har gigt
På dette billede kan man se, at Sally trækker venstre bagben ind under sig, når hun sidder.

Min hund har gigt – Leve et normalt liv

I samråd med dyrlægen valgte jeg, at Sally skulle leve et normalt liv sammen med de 2 andre hunde. Hellere have en glad og aktiv hund, der måske ikke ville leve så længe end en trist hund, der skulle leve et meget begrænset liv. Selvfølgelig tog jeg hensyn, så hun fx ikke kom med på løbeture osv., og det var et must, at hun ikke havde smerter. Hun fik derfor smertestillende i et godt stykke tid for at se om hun på nogen måde ændrede adfærd, men da det ikke var tilfældet, så stoppede hun den smertestillende medicin.

Min hund har gigt – gik på 3 ben

Men så for 3 år siden gik det voldsomt galt. Hun ville ikke støtte på det korte ben, så hun gik på 3 ben. Derfor fik Sally så ugentlige behandlinger med kiropraktik, akupunktur, laser og massage af en virkelig dygtig dyrlæge på Universitetshospitalet i København (tidl. Landbohøjskole). Hun blev holdt i ro og fik kun meget korte gåture. Samtidig kom hun både på smertestillende og nervemedicin, men intet hjalp desværre – hun blev ved med at gå på 3 ben.

Scannet og røntgenfotograferet

En dygtig ortopædkirurg mistænkte en korsbåndsskade og anbefalede, at Sally blev undersøgt for det, hvilket det så ikke var. Hun blev både scannet og røntgenfotograferet i ryg, hofte, ben og knæ. Dyrlægen havde aldrig set noget lignende: hun havde massiv gigt i knæet samt et brud, og det hele var vokset fuldstændig umuligt sammen. Derudover havde hun selvfølgelig også lårbensbruddet, der var samlet en masse arvæv omkring. Da Sallys tilfælde var helt unikt, kom hendes billeder med på forskellige konferencer i Europa og de bedste indenfor feltet vurderede hendes billeder for at bedømme, hvad der kunne gøres. Kunne man evt. operere, så lårbenet blev forlænget og var et nyt knæ en mulighed?

Min hund har gigt – amputation

Men der var bred enighed om, at operation ikke lod sig gøre med et godt resultat, og derfor var anbefalingen amputation. En forfærdelig besked – var hun så ikke bedre tjent med at få fred? Jeg researchede på det sammen med en dyrlæge og besluttede derefter, at en i øvrigt super sund og glad hund som Sally skulle have chancen. Jeg vidste hvem den bedste var til at amputere, så efter en konsultation med ham, hvor han undersøgte Sally igen, bestilte jeg tid til amputation.  Inden amputationen skulle Sallys smerter reduceres så meget som muligt for at undgå evt. fantomsmerter. Derfor fik hun forskellig medicin i ca. 1 måned op til amputationen, men jeg kunne ikke se, at det hjalp på smerter, da hun stadig gik på 3 ben.

Min hund har gigt – zoneterapi og akupressur

Sallys tilfælde var så svært, at jeg slet ikke havde overvejet zoneterapi og akupressur. Men inspireret af en af mine dygtige elever gik jeg i gang med en virkelig intensiv behandling. Hver dag fik hun både zoneterapi og akupressur, og 2 dage før amputationen gik hun på 4 ben, og jeg kunne afbestille tiden. Denne historie er så vild, og jeg har ikke rigtig turde skrive om den før. Du kender måske følelsen: ”Jeg er næsten bange for at sige det højt for hvad så hvis….”.

Min hund har gigt – Sally får stadig zoneterapi

Men nu er der altså gået 3 år, og jeg synes, det er på tide, at hendes historie kommer ud. I det første år fik hun stadig zoneterapi og akupressur hver dag, men efterhånden har jeg afpasset det med, hvor meget hun belastes. Fx hvis vi er ude at vandre 2 timer, hvilket er det maksimale for hende, så får hun lige nogle dages behandling i træk. Hun har været på librela et halvt års tid for at se, om det har kunnet ændre noget for hende, men jeg har ikke set nogen forskel.

Ellers får hun nu 2-3 gange om ugen, og hun er medicinfri. Hun er en glad hund, der er den første til at løbe hen til døren for at komme ud at gå tur.

Min hund har gigt – Zoner og punkter

Sally får professionel zoneterapi og akupressur af mig, og det omfatter mange zoner og punkter, som jeg ikke kan vise dig her. Det er jo en hel uddannelse, men jeg kan plukke de vigtigste ud til dig.

Min hund har gigt - zoner og punkter

Copyright Vivian Birlie

Ovenstående figur: Ryggens muskulatur og knogler er meget vigtige, da de belastes, når man går skævt. Punktet – det grønne – sidder på bagpotens inderside og her masseres 3-5 minutter i små bevægelser hele vejen langs den inderste knogle fra tå til maleol (knyst). Det blå punkt er et knæpunkt, som der masseres rundt i 3-4 minutter. Det røde er bagben, som går fra knæpunktet op mod underkanten af knysten på indersiden. Massér 2-4 minutter her.
Husk begge bagpoter for alle punkter.

Nedenstående figur: Yderside: De næste punkter tages efter hinanden og de sidder direkte på ydersiden af og lidt ovenpå bagpoten . Massér 2-3 minutter i hvert punkt på begge bagpoter.

Min hund har gigt-zoner og punkter

Copyright Vivian Birlie

De 2 grønne: knæpunkter

Rødt punkt: hofteled/bagpote: på underkanten af knysten.

Lyseblåt: hofteområde

Lilla: bagben

Gule: albue, forben og skulder, der naturligvis også bliver belastet hos Sally.

Du kan læse mere om zoneterapi og akupressur her og har du spørgsmål om Sally, så er du velkommen til at kontakte mig på mail eller 23292959

Vil du selv lære zoneterapi og akupressur, så se vores kurser og uddannelse her.

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål til zoneterapi til hund og kat

Vivian Birlie

Vivian Birlie er akupunktør og zoneterapeut og har siden 1997 behandlet både mennesker og hunde.

Som mangeårig underviser har hun forfattet en del undervisningsmateriale og dette sammen med erfaring fra sit arbejde gennem 16 år i Danmarks Radio med journalistik, teknik og web har muliggjort Vivians nye bog ”Zoneterapi og akupressur til hunde”. Bogen udkom i august 2016 og den engelske udgave ”Dog reflexology and acupressure” udkom i januar 2017. Vivian udkom i 2018 på Gyldendal med Tryg og tilfreds, som beskriver hvordan du selv kan hjælpe din hund eller kat med smerter, ubehag og problemer – inkl. adfærd.

I 2020 udkom Vivian - også på Gyldendal - med Skab balance i krop og sind, en guide til at hjælpe dig med hovedpine, stress, angst, smerter, fordøjelsesproblemer og meget andet.

Vivian underviser i Sano Canis Institut, der som landets eneste tilbyder en 1-årig dyrlægecertificeret uddannelse til hundezoneterapeut.

På hendes facebookside kan man få gode råd og tips til at afhjælpe de mest almindelige lidelser hos hund og kat. Vivian blogger for Dansk Kennel Klub, hvor hun giver gode råd på hunden.dk og deres Facebookside.

Vivian holder endvidere foredrag - kontakt hende for at høre mere.