Hjælp til dig med en overvægtig hund eller kat

Overvægtige hunde og katte er et stort problem i Danmark. Hver tredje hund eller kat er overvægtig, og det kan give en masse problemer med deres helbred. Men det er ikke kun helbredet det går ud over, for overvægtige hunde og katte har sværere ved at bevæge sig rundt, så deres livskvalitet er også nedsat.
Erfaringen viser, at der desværre er mange hunde-og katteejere, der ikke er i stand til selv at afgøre om deres dyr er overvægtigt. Derfor er det altid en god ide at spørge dyrlægen.
Her kan du læse om hvilke skader, din hund eller kat kan få pga. sin overvægt, og hvad du kan gøre som ejer for at hjælpe dit kæledyr. Jeg viser dig gode råd om punkter, du selv kan trykke din hund eller kat på, der påvirker appetit og stofskifte. Jeg fortæller også om kost og motion.

Punkter du kan bruge på din overvægtige hund eller kat

Sano Canis headerDet første punkt afspejler hjernen. Hjernen indeholder to forskellige centre, et sultcenter og et mæthedscenter og disse er naturligvis vigtige for, hvordan appetitreguleringen bliver styret. Punkterne sidder på den øverste halvdel af alle de små trædepuder på begge bagpoter. Cirkulerer ca. 40 sekunder på hver trædepude. Tilpas trykket, så det ikke er for hårdt eller for blødt. Se min bog ”Tryg og tilfreds”, Gyldendal 2018. Det er en bog, guide, til hunde-og katteejere, så de kan hjælpe deres dyr med de mest almindelige problemer.
De 2 næste punkter er Masterpunkt 7 og 8 fra min bog ”Tryg og tilfreds”. Massér roligt i cirkulerende bevægelser rundt i begge punkter. Brug ca. 3 minutter på hver pote.

   
Når du masserer disse 3 punkter, jeg har vist dig, får din hund eller kat en bedre appetitregulering og bliver ikke så hurtig sulten. Samtidig stimulerer du stofskiftet gunstigt og det er alt sammen noget, der hjælper din hund eller kat, når den skal tabe sig.
Brug gerne punkterne hver dag. Når din hund begynder at tabe sig, kan du skære ned til hver anden dag, men brug vægten til at afgøre hvor ofte, du arbejder på punkterne.

Du kan tage den 1-årige professionelle uddannelse til hunde-og katte-zoneterapeut, så du kan hjælpe hunde og katte med overvægt og meget andet. Læs mere her.
Du kan også som hunde-og katteejer selv få hjælp til husbehov i bogen ”Tryg og tilfreds”. Læs mere her. 

Hvordan påvirkes helbredet hos en overvægtig hund eller kat?

Når din hund eller kat er overvægtig, vil det påvirke dyrets helbred. Det sker, fordi hunden eller kattens krop indeholder for meget fedt i vævene eller samlet som depoter. Denne tilstand påvirker bl.a. organerne og bevægeapparatet. Nogle af symptomer er umiddelbart synlige og andre kommer snigende hen over tid.  Her ser du nogle af de mest almindelige symptomer:

 • Besvær med at bevæge sig især ved motion
 • Åndenød
 • Sukkersyge
 • Problemer med led, der bliver overbelastede med smerter som følge
 • Overbelastning af kredsløbet
 • Forstoppelse
 • Lunge-og lever sygdomme
 • Problemer med bugspytkirtlen
 • Nedsat levetid

Hvorfor bliver hunden eller katten overvægtig?

Der kan være forskellige årsager til, at et dyr bliver overvægtigt. De mest almindelige årsager, kender vi fra os selv. Det drejer sig om:

 • Manglende motion
 • Forkert kost
 • For meget foder
 • Kastration
 • Sterilisation
 • Stofskifteproblemer

Foder til en overvægtig hund eller kat, der skal tabe sig

Det er en udbredt misforståelse, når dyreejere bare skærer ned på dyrets almindelige foder, for samtidig skærer man også ned på de vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, der er tilsat foderet. Hvis du derimod giver din hund overvægtige hund eller kat slankefoder i den mængde, der er angivet fra producentens side, er du sikker på, at din hund/kat får de vitaminer og mineraler, den har brug for.

Godbidder til en overvægtig hund eller kat

Når du giver din hund godbidder, så brug foderet og husk at trække antallet af godbidder fra dens måltider. På den måde får den det rette antal kalorier i løbet af et døgn. Gider din hund ikke foderet som godbidder, kan du købe lækre sunde frysetørret godbidder, der kun indeholder 5 kalorier pr. stk. Foderets varedeklaration fortæller, hvor mange kalorier, der er i din hunds foder. Udregn hvor mange kalorier, der er i det antal gram, du giver din hund eller kat i døgnet og træk det antal kalorier fra, som godbidderne udgør.

Motioner din overvægtige hund eller kat mest muligt.

Sørg for at gå gode lange ture under hensyntagen til, at du har en overvægtig hund dvs. hvad dit dyr er i stand til. Er hunden gammel eller bevægelseshæmmet, så få hjælp af dyrlægen til, hvordan du kan motionere den mest optimalt. Husk: at gå i lang tid er ikke nødvendigvis det samme som at gå langt! Hvis hunden hele tiden stopper op og snuser, giver det ikke så meget rent kaloriemæssigt. Pulsen skal op. Del evt. turen op, så den i starten får lov at snuse alt det, den har lyst til og giv den evt. en anden rem i selen, når I skal sætte tempoet op. Så bliver den hurtig klar over, at remmen signalerer et temposkift.

Husk: Det er altid bedst at forebygge – brug punkterne, tænk over din hunds kalorieindtag og motionsniveau.